Kozijn montage en onderhoud


Kozijnen zelf monteren of laten doen?

Vergelijk kozijnen montage
Kozijnen kunt u zelf monteren als deze laten plaatsen door het bedrijf die uw kozijnen levert. Zelf kozijnen plaatsen scheelt geld, maar dit wordt niet aangeraden aangezien het een precisie en specialistisch klus is. De kans op schade aan uw kozijnen of woning is groter wanneer u het zelf probeert ondanks dat u niet zeker weet hoe en wat. Ook is het mogelijk dat er vocht- en/of isolatieproblemen komen door het onjuist plaatsen van een kozijn. Indien u kiest om dit sowieso zelf te doen is het belangrijk om een stappenplan te maken en te zorgen dat u alle benodigde gereedschap en materiaal heeft voordat u aan uw klus begint. Hierbij moet u denken aan het demonteren van de huidige kozijnen, deze schoonmaken, nameten en de nieuwe kozijnen goed plaatsen. Tevens is het erg belangrijk dat u eventuele gaten opvult met isolatiemateriaal. Vergeet niet dat u de oude kozijnen ook moet afvoeren, dit kunt u doen door zelf naar een milieustraat te gaan of door een afvalcontainer te huren.

Kozijnen laten plaatsen is kostbaarder, maar u heeft wel een garantie dat deze goed en sneller geplaatst zal worden dan wanneer u het zelf gaat doen. Elk leverancier hanteert andere prijzen en daarom is het belangrijk om offertes bij meerdere partijen op te vragen. Bij het monteren van kozijnen is het nodige sloopwerk en afvoer nodig. Dit zijn prijzen die normaliter inbegrepen zijn bij het monteren van een kozijn. Afhankelijk van de hoeveelheid kozijnen kan het circa 2 dagen duren voordat alle kozijnen geplaatst en afgewerkt zijn.

Kozijnen onderhouden

kozijn vergelijker kozijn onderhouden
Het is belangrijk om kozijnen regelmatig, gemiddeld twee keer per jaar, te onderhouden en na te kijken op eventuele schade en vuil. Afhankelijk van het materiaal waar de kozijnen van gemaakt zijn is de één onderhoudsvriendelijker dan de ander. Over het algemeen is het belangrijk om bij alle type kozijnen al het raam- en sluitwerk te controleren. Dit kan na verloop van tijd stroever worden en dan is het belangrijk om deze 1 à 2 keer per jaar een beetje in te vetten met zuurvrije olie.

Houten kozijnen onderhouden

Advies is om houten kozijnen om de 3 tot 5 jaar te onderhouden. Hierbij is het erg belangrijk om dit zelf te controleren aangezien elk verfleverancier andere kwaliteiten heeft en door diverse weersomstandigheden is het mogelijk dat een nieuwe verflaag eerder nodig is. Verf wat aangebracht is zal door diverse weersomstandigheden afbladderen waardoor de kans aanwezig is dat het hout aangetast kan worden. Met hout is het belangrijk om te letten op houtrot en indien dit aanwezig is het zo snel mogelijk te laten repareren. Maak met lauwwarm water uw kozijnen schoon door deze lichtjes te wrijven met een zachte doek. Dit zorgt ervoor dat de verf langer mooi blijft en uw kozijnen langer en beter beschermen.

Kleine schade zoals scheuren en stukjes afgebroken hout kunt u normaliter zelf repareren met bepaalde houtreparatie producten welke te vinden zijn in de schappen van diverse bouwmarkt winkels.

Kunststof kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen vergen niet veel onderhoud. Na verloop van tijd kan het vies worden door vuilaanslag en diverse weersinvloeden. Loszittend vuil zoals zand en bladeren kunt u eerst met een doek af doen en eventuele aanslag en vuil met lauwwarm water schoonmaken. Voor agressiever vuil kunt u een sopje gebruiken. Het is belangrijk om geen schuurspons of een ander agressief product te gebruiken. U kunt ook speciale kunststof reinigingsmiddel gebruiken, vraag advies bij de bouwmarkt of kozijnenleverancier wat u het beste kunt gebruiken.

Wat afgeraden wordt is om te boren of te schroeven in de kozijnen. De kans is aanwezig dat de constructie aangetast wordt en het binnenprofiel kan beschadigen. Gevolg is dat de inwendige stalen kern kan gaan roesten wat de hele constructie kan aantasten. Kleine schade, zoals krasjes, kunt u meestal zelf repareren. Hier bestaan diverse sets voor zodat u het zelf kan doen. Het wordt echter aangeraden om bij grotere schade deze door een specialist te laten repareren. Indien het fout gedaan wordt kan de schade snel terugkomen of juist erger worden.

Aluminium kozijnen onderhouden

Net als kunststof kozijnen zijn aluminium kozijnen erg onderhoudsvriendelijk. Hierbij is het belangrijk om uw aluminium kozijnen met lauwwarm water te reinigen. Tevens is het ook belangrijk om geen agressief schoonmaakproducten, zoals een schuurspons of chloor, te gebruiken om schade te voorkomen. Voor aluminium kozijnen zijn speciale reinigingspasta op de markt gebracht om zichtbare vuilstrepen te verwijderen. Verder is het belangrijk om schuifbare delen na te kijken op stilliggend water en zorgen dat de afvoer vrij is. Het is voldoende om aluminium kozijnen circa 2 keer per jaar schoon te maken. Dit hangt ook weer af of uw woning gelokaliseerd is in een druk stedelijk gebied of dat het juist rustig is.