Beglazing


Type glaskozijn vergelijker glas

Wanneer gekozen wordt voor een nieuwe kozijnen zijn er veel keuzes mogelijk dan alleen te kiezen voor het materiaal waar het van gemaakt moet worden. Eén van de vragen zullen zijn: wat voor glas moet ik kiezen voor mijn kozijnen? Er is een groot aanbod aan type type glas die u kunt toepassen in kozijnen. Hierbij moet u voornamelijk denken aan wat u nodig heeft. Wilt u goede isolatie door zoveel mogelijk geluid en kou buiten te houden? Wilt u helder of getint glas of iets met meer decoratie zoals glas in lood of spiegelglas? Tevens is het ook mogelijk om uw keuze te baseren op glas welke zonwerend of brandwerend zijn. Of is veiligheid belangrijker? Let wel op dat niet alle type design ramen te leveren zijn met de gewenste U-waarde zoals mogelijk is bij HR++ glas.

Type glas in kozijnen

Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om enkel glas in woningen te plaatsen. Dit heeft te maken met de U-waarde die groter is dan de vastgestelde 4,2 W/m²K welke door het bouwbesluit besloten is. Des te lager de U-waarde des te beter de isolatie. Alle type glazen zijn toepasbaar op alle kozijn modellen en materiaal. Zie onderstaand tabel voor een overzicht met een gemiddelde U-waarde waarin diverse type glas toegepast wordt in een houten, kunststof en aluminium (stalen) kozijnen. U-waarde kan per leverancier verschillen, dit hangt af van de kwaliteit van het materiaal. Indien uw budget het toelaat is HR++ glas de beste keuze aangezien dit uw woning het beste zal isoleren.
kozijn u-waarde vergelijken

Verschil tussen dubbel en HR glas

Waarom kiezen voor HR++ glas als dat ook dubbel glas is? Qua uiterlijk ziet het er niet anders uit dan twee glasplaten in een kozijn, maar er zit degelijk een verschil in tussen HR++ en normaal dubbel glas. HR wat voor Hoog Rendement staat wordt gefabriceerd met een metalen coating welke niet zichtbaar is. Dit zorgt ervoor dat warmte binnen een ruimte teruggekaatst wordt naar binnen en kou buitengehouden wordt. HR++ wordt in dit geval niet alleen gecoat met een metaallaagje, maar de spouw is breder (minimaal 12mm) en er zit een argon vulling in. Wanneer de spouw dikker is zal kou of warmte minder goed binnengelaten worden en een argon is een extra isolatie hulpmiddel welke beter isoleert dan gewone lucht.

Triple glas in kozijnen

kozijn vergelijker triple glas hr+++
Het komt nog niet zo vaak voor, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor triple glas, oftewel HR+++. Zoals de naam aangeeft bestaat dit uit drie lagen glas. Triple glas zal uw ruimte twee keer zo goed isoleren dan met dubbel glas. Dit zorgt ervoor dat u in de winter extra warmte binnen houdt en minder hoeft te stoken. In de zomer zorgt het er juist voor dat het binnen koel is en warmte minder goed naar binnen kan. Investeren in triple glas kost meer dan dubbel glas, maar dit kunt u in enkele jaren weer terugverdienen doordat u meer bespaart op energiekosten om een ruimte op te warmen of af te koelen.

Jaloezieën tussen het glas

kozijnen vergelijker jaloezieen tussen het glas
In plaats van lamellen voor een raam of deur te plaatsen is het mogelijk om deze ingebouwd te krijgen tussen het glas. Dit is in te bouwen in alle type kozijnen gemaakt van houten, kunststof en aluminium.
Meer weten over jaloezieën tussen het glas? Lees het hier.